La prevenció del malbaratament alimentari és una problemàtica que afecta a tots els agents de la cadena alimentària: productors, distribuïdors, comerciants, persones consumidores, etc. En el cas del petit comerç, sovint es visibilitzen poc els esforços i les bones pràctiques que duen a terme. Si bé és cert que no acostumen a malbaratar grans quantitats d’aliments, qualsevol iniciativa que duguin a terme per tal de reduir-ho és important posar-la en valor.
En aquest sentit, el forn de pa Fortino, del barri de Gràcia de Barcelona, és un clar exemple d’algunes bones pràctiques que es poden realitzar. Algunes són accions internes: per tal de prevenir el malbaratament alimentari porten un control exhaustiu dels productes venuts cada dia que els permet ajustar al màxim les quantitats a elaborar. A més, elaboren productes que puguin tenir una durabilitat suficient per no ser descartats al final del dia i tenen un límit de venda sense prèvia comanda.
Aquestes accions es complementen amb altres pràctiques de sensibilització, com donar consells de conservació dels aliments a la clientela perquè redueixin el malbaratament a les seves llars, oferir els Packs Analògics Fortino (lots de productes a preu reduït), contribuir a la Xarxa d’aliments de Gràcia i a la Parròquia de Santa Anna donant els excedents que no s’han pogut evitar per tal que puguin ser aprofitats, regalar pa per a fer sopes, fer torrades amb barres de pa que sobren i fer descomptes i ofertes per a intentar reduir al màxim els excedents.
Totes aquestes bones pràctiques són un bon exemple que el comerç local i de proximitat també pot col·laborar en la reducció del malbaratament alimentari.